Je woning verduurzamen betekent een lager energieverbruik. Dat is goed voor je portemonnee, het milieu én zorgt voor een prettiger klimaat in huis. Maar wat zijn de mogelijkheden en hoe financier je het? Meer weten?
Verduurzaming van een woning bestaat in de regel uit twee onderdelen: investeren in betere isolatie en/of duurzame installaties.
Voor het financieren van deze maatregelen kun je spaargeld gebruiken, je komt vaak in aanmerking voor subsidie of je kunt een duurzame financiering afsluiten.
Spaargeld is de voordeligste manier, omdat je geen lening aangaat waarover je rente hoeft te betalen. Het is altijd slim om een financiële buffer te behouden voor onverwachte momenten of reparaties. Je spaargeld levert meer op als je er duurzaamheids-investeringen mee doet.
Je hypotheek verhogen kan ook interessant zijn om energiebesparende maatregelen te financieren. Je sluit de nieuwe lening af tegen het dan geldende rentepercentage en je kan ook zelf de looptijd bepalen (max. 30 jaar). Daarmee zijn je maandelijkse kosten lager. Sommige hypotheekverstrekkers bieden een speciale duurzaamheidshypotheek aan tegen aantrekkelijke voorwaarden.
Met de SVn Duurzaamheidslening kun je je huis duurzamer maken of energie besparen. De Duurzaamheidslening is een persoonlijke lening met een vaste rente en looptijd. Je lost de lening annuïtair af, dit betekent dat het bedrag dat je per maand betaalt tijdens de hele looptijd hetzelfde blijft. Aan het einde van de looptijd heb je de persoonlijke lening volledig afgelost.
Klik hier voor meer informatie over de duurzaamheidslening.
Met behulp van de SVn Stimuleringslening maak je de verbouwing van je huis mogelijk. De Stimuleringslening is een hypothecaire lening of een persoonlijke lening. Iedere gemeente bepaalt voor zich welke vorm ze aanbieden en welke maatregelen genomen kunnen worden met deze lening. Zoals bijvoorbeeld het vervangen van verouderde kozijnen, het dak vernieuwen tot zonnepanelen laten plaatsen of aanpassingen om langer in je huis te blijven wonen.
Klik hier voor meer informatie over de SVn Stimuleringslening.
De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Het Warmtefonds wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Daarom komen ook huizenbezitters die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben mogelijk in aanmerking voor deze lening.
Klik hier voor meer informatie over de energiebespaarlening.
Om de hypotheek te verhogen moet je eerst een taxatierapport op laten stellen en weer langs de notaris. Een persoonlijke lening is minder gedoe en dan heb je deze eenmalige kosten niet. Het rentepercentage is meestal wel wat hoger, maar omdat de vaste kosten lager zijn is dit bij een kleiner leenbedrag vaak interessanter.
De groene lening, ook wel GreenLoans genoemd, is speciaal voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, bijvoorbeeld voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen of een warmtepomp. Het heeft kenmerken van een persoonlijke lening. De looptijd van de lening is minimaal 5 en maximaal 15 jaar en staat vast. Je betaalt geen notaris -of taxatiekosten. Net als bij een persoonlijke lening los je een vast bedrag per maand af. GreenLoans is onderdeel van Defam.
Wil je meer weten over duurzame financieringen en welke het beste bij jouw situatie past?
Aarzel niet om contact met me op te nemen. Ik sta klaar om je te helpen.